Start je schooljaar met tekenen!

Het nieuwe schooljaar is begonnen! Uitgerust en vol energie gaan de meeste leraren er weer tegen aan. Wil jij dit schooljaar starten met het uitproberen van iets nieuws in de klas of tijdens een intern overleg? Dan raad ik je aan om te gaan tekenen, oftewel visueel communiceren! Visueel communiceren is eigenlijk helemaal niet nieuw. Visuele communicatie is al meer dan 40.000 jaar oud. En het is nog altijd een van de belangrijkste manieren om informatie over te dragen. Een paar belangrijke redenen zijn als volgt:

1. Visuele informatie herkennen we veel sneller dan tekst.

Dit helpt je leerlingen, maar ook collega’s om meteen te zien wat jij wilt duidelijk maken of wilt bespreken.

2. Visuele informatie slaan we makkelijk op én onthouden we wel zes keer langer dan geschreven informatie.

Zo onthouden je leerlingen veel eenvoudiger de informatie die jij ze hebt meegegeven in de les. Daarnaast kun je binnen de schoolorganisatie zorgen voor grote impact ten opzichte van anderen die beschreven documentatie aanleveren.

3. En als laatste: het is veruit de beste manier om anderen duidelijk te maken wat we bedoelen.

Er is bijna nooit onduidelijkheid of discussie over wat er getekend is. Of je nu jezelf ziet als een artiest of een hopeloze niet creatieve hanenpoot; je tekeningen hoeven niet mooi te zijn. Je hersenen helpen je met het invullen van wat er al dan niet duidelijk is getekend.

Wil je meer informatie over visueel communiceren? Lees dan ook de eerder gepubliceerde blog ‘Visuele geletterdheid: de ontbrekende 21st Century Skills?’.

 ‘Ik ben enthousiast, maar hoe begin ik?’

Een blanco papier of een flipover vel voor je zorgt misschien niet meteen voor inspiratie om aan te slag te gaan met tekenen. Om deze reden geef ik je hieronder enkele voorbeelden van templates ter inspiratie die je in de klas en met je schoolteam kan gebruiken.

Evaluatie

Dit template kun je leerlingen individueel laten invullen met tekeningen ofwel geschreven schrift aan het eind van een les en/of lessenreeks.

Overleg

Met het onderstaande template kun je visueel maken welke gestelde kaders en agendapunten er besproken gaan worden.

Project

Het projecttemplate kan gebruikt worden door leerlingen bij het opstarten van een schoolproject. Daarnaast kun je het ook zelf gebruiken voor een intern project, zoals het organiseren van een stichtingsbrede studiedag.

 Ben jij benieuwd hoe tekenen op een effectieve manier ingezet kan worden in het onderwijs? Neem dan met mij contact op en ik kom graag langs om een workshop bij jou op school te verzorgen.


◀ Terug naar thema overzicht