De biologiedocent moet maar een nieuw leerplatform uitzoeken?!

Menig docent is ontevreden na de aanschaf van een nieuwe ICT-toepassing binnen de school. ‘Het voldoet niet aan onze wensen en past totaal niet bij de visie van de school’, zijn vaak gehoorde klachten. Te vaak gaan scholen te snel over op de aanschaf van een nieuwe ICT-toepassing. De biologiedocent die nog taakuren over heeft mag op zoek gaan naar een nieuw leerplatform en de directie een voorstel doen; een gemiste kans!

De aanschaf van de juiste ICT-toepassing kan een enorme boost voor de school betekenen. Het kan de visie van de school versterken, docenten ondersteunen om die visie in de praktijk uit te voeren, hen ontlasten en werkdruk verlagend werken.

De aanschaf van een nieuwe ICT-toepassing moet in één keer goed gaan:

  • Er zijn vaak grote kosten gemoeid bij de aanschaf en de implementatie, daardoor kan dit slechts eens in de zoveel jaren. Bij een verkeerde aanschaf zal je het er dus toch enige jaren ‘mee moeten doen’.
  • Het lukt vaak prima om het schoolteam in een keer enthousiast te krijgen over een nieuwe ICT-toepassing. Één keer de bereidheid om daar extra uren in te steken. Dus zorg dat het ook die eerste keer succesvol is.

Mijn ervaring is dat scholen onvoldoende doordacht de keuze- en het aanschafproces van een ICT-toepassing doorlopen. Veel te vaak komt men achteraf met zaken die vooraf vermeden hadden kunnen worden.

Het kiezen van de juiste ICT-toepassing die past bij de visie van de school en die een meerwaarde heeft voor zowel de leerling als de docent heeft tijd en vooral deskundigheid nodig. Waar het vaak misgaat is de illusie dat deze keuze snel gemaakt kan worden en dat de deskundigheid intern wel aanwezig is. Maar die biologiedocent is niet op de hoogte van de mogelijkheden die er op de markt zijn. Hoe de applicatie aansluit bij de visie van de school en vooral wat eigenlijk de onderwijsvraag is.

In het door Leerling2020 gemaakte 10 stappenplan (https://leerling2020.nl/in-10-stappen-naar-een-ict-applicatie-voor-jouw-school/), waarvan ik co-auteur ben,  kan je veel bewuster door het keuzeproces heengaan. Bedenk bij iedere stap of je intern afdoende kwaliteiten hebt om deze stap te doorlopen. Huur anders externe expertise in! Dit lijkt in eerste instantie duurder, maar de keuze voor een ICT-toepassing die niet intern gedragen wordt en die nauwelijks gebruikt wordt, is veel duurder.

Mocht je vragen of ondersteuning willen, neem dan contact met mij op via j.jeurlink@it-workz.nl


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Bezoekadres

Ecustraat 9a

4879 NP, Etten-Leur

Nederland

Routebeschrijving

Postadres

Postbus 348

4870 AH, Etten-Leur

+31 88 - 489 6700 info@it-workz.nl