Digitaal toetsen met Microsoft Forms

“Ik toets alleen nog maar digitaal”

Heb je vragen, of zin in een kop koffie?

Petra vd Spek

Digitaal toetsen met Microsoft Forms

Thuiskomen met stapels nakijkwerk, dat is voor docenten geen gek verhaal. Maar het kan ook anders, zo vertelt docent Science Frank ten Berge. “Nakijken is niet mijn hobby, maar nu heb ik een toets met veertig open vragen soms al in een kwartier gecorrigeerd.

 

Frank is werkzaam op het Koningin Wilhelmina College (KWC) in Culemborg. “In 2016 werd er een plan gemaakt om van het KWC een Bring Your Own Device (BYOD) school te maken. Helaas hebben we een kleine valse start gehad: we hadden geen strak plan gemaakt voor welke devices de leerlingen moesten gebruiken en we hadden ook geen gecontroleerde omgeving. Dat leverde dus problemen op en we merkten daarnaast dat we niet genoeg kennis in huis hadden. Daarom zochten we naar een partij die ons kon helpen om alles in goede banen te leiden. We kwamen bij IT-Workz terecht en we vormden intern een werkgroep met enthousiastelingen: expertgroep Office 365. IT-Workz heeft gekeken naar onze wensen en heeft ons geholpen met de inrichting. Leerlingen hebben nu Chromebooks met een Office 365-omgeving.”

 

Microsoft Forms

Een van de diensten waar KWC gebruik van maakt, is Microsoft Forms. “Nakijken is niet mijn grootste hobby”, bekent Frank. “Mijn vrouw zag me regelmatig thuiskomen met stapels papieren, die ik vervolgens met rode pen moest nakijken. Dat moest efficiënter kunnen, dacht ik. Heel veel werk doen we dubbel namelijk. Met Microsoft Forms kun je digitaal toetsen. Je maakt de toets van tevoren en je deelt hem met je klas via Teams. Je kunt de toets agenderen, dus je kunt alles ruim van tevoren klaarzetten. Leerlingen loggen in, klikken op de toets en die stuurt ze automatisch naar Forms. Je weet precies wie welke toets maakt, dus leerlingen kunnen hun naam niet meer vergeten op te schrijven. Daarvoor hoef ik geen enen meer uit te delen dus”, grapt Frank.

 

Automatisch nakijken
“Je kunt meerkeuzevragen maken, maar ook open vragen stellen. De meerkeuzevragen kijkt Forms automatisch na, dus daar heb je al geen werk meer aan. Vooraf moet je wel aangeven wat het juiste antwoord is bij elke vraag. De open vragen moet je natuurlijk wel ‘met de hand’ nakijken. Het handige van Forms is dat het systeem de antwoorden die op elkaar lijken automatisch bij elkaar zet. De meeste leraren kijken horizontaal na, dus eerst van iedereen vraag 1, vervolgens vraag 2, enzovoort. Nu doet Forms dit al voor je.”

 

Feedback geven
“Wat ook handig is aan Forms, is dat je alvast feedback kunt koppelen aan bepaalde vragen. Heeft iemand B ingevuld waar hij A had moeten invullen? Dan kun je uitleggen waarom het niet B is, maar A. Leerlingen willen zo snel mogelijk aan de toets beginnen, want je kunt ook instellen – bij een meerkeuzetoets – dat je je cijfer meteen te zien krijgt. Plús de feedback die je van tevoren al hebt ingevoerd. Als je pas drie weken later met de feedback en het cijfer van die ene toets komt, is het minder relevant”, vindt Frank.

 

Adaptieve toetsen maken
Microsoft Forms is ontzettend divers, legt Frank uit: “Je kunt bijvoorbeeld adaptieve toetsen maken. Als ik zéker wil weten of een leerling een bepaald onderwerp snapt, maak ik er extra vragen over. Het kan dus zijn dat sommige leerlingen in de klas een andere toets maken. Leerlingen die een hoger niveau hebben, kun je uitdagen met verrijkingsvragen. Je kunt er zoveel mee! Ik toets tegenwoordig alleen nog maar digitaal.”

 

Gewoon doen

“Het belangrijkste om goed te kunnen werken met Microsoft Forms is dat je draagvlak en kennis hebt in je team. Collega’s moeten weten hoe ze zo’n toets moeten inrichten. Door IT-Workz hebben we een goede omgeving, nu moeten we de collega’s scholen. Ik merk dat ze het gewoon een keer gezien moeten hebben, en dat ze dan om zijn. Het is natuurlijk heel bekend en veilig om papieren blaadjes uit te delen. Ik help collega’s nu vaak met het maken van de eerste toets, en daarna hebben ze de smaak te pakken. Ik denk dat deze manier van toetsen handig is voor iedere school.”

 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over digitaal toetsen met Microsoft Forms? Neem dan contact op met IT-Workz.

Vragen? Neem contact met ons op, of bel ons direct: 088-4896700

Stap 1

Vul het contactformulier in

Stap 2

Wij nemen binnen 24 uur contact me je op

Stap 3

We sturen de gewenste informatie toe, of plannen een afspraak in

Petra vd Spek

consultant onderwijs en ICT