Hoe voelt het om gepest te worden?

Vorige week bestond IT-Workz precies 10 jaar! En dat hebben we samen met onze klanten en relaties gevierd. Tijdens een speciale jubileumbijeenkomst hebben we onze gasten meegenomen in allerlei ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en ict: van cloud computing tot robots in de klas. Maar 1 workshop was wel heel bijzonder: hoe voelt het om gepest te worden?

Pesten komt helaas nog steeds op elke school voor, en met de komst van digitale media is lijkt het alleen maar ongrijpbaarder te worden. Het is daarom goed om als school op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom (cyber)pesten. Om dit onder de aandacht te houden, en om de kans te krijgen zélf te ervaren hoe het voelt om gepest te worden, heeft Lab to Learn, het onderwijskundige kenniscentrum van IT-Workz, samen met Briljantnet een 360-graden video gemaakt. Door deze video met een VR-bril te bekijken lijkt het dan ook alsof je zelf in de klas zit. En dat kan best heftig zijn, omdat je op het moment dat de leraar even weg loopt door je klasgenoten flink gepest wordt. Een bijzondere en confronterende ervaring.

Voor leerkrachten is dit een mooie kans om zich beter in te kunnen leven in hoe een gepeste leerling zich voelt. Tevens ervaar je welke invloed je als leerkracht zelf hebt in dit proces. Voor leerlingen kan het meer begrip oproepen voor gepeste leerlingen en wellicht de drempel verhogen om zelf aan pestgedrag in de klas mee te doen.

Tijdens het jubileum evenement van IT-Workz konden de gasten het filmpje beleven op een Samsung Gear VR-bril. Dit was natuurlijk een geweldige ervaring. Maar als je het filmpje op je school wilt gebruiken kan je natuurlijk ook prima uit de voeten met een goedkope Google Cardboard-bril of een andere VR-bril waar je je eigen telefoon in kan gebruiken. En nog een tip: bij de Action zijn dit type VR-brillen te koop voor ongeveer 5 euro. Het is wel aan te raden ook een koptelefoon te gebruiken zodat je echt het gevoel hebt midden in de klas te zitten.

Wil je zelf ook het filmpje beleven? Ga dan naar http://bit.ly/cyberpesten360 en bekijk de film in de Google-app of op YouTube op je mobiel.

Of heb je interesse in een van onze workshops over bijvoorbeeld mediawijsheid? Neem dan contact met ons op!


◀ Terug naar thema overzicht