Met deze 10 boeken ga je mediawijs de zomer in

Er zijn veel interessante (e-)boeken geschreven over de meest uiteenlopende mediawijsheid thema’s. Hoewel ik me elk jaar voorneem om meer te lezen, ligt mijn laatste aankoop inmiddels wéér te verstoffen op mijn nachtkastje. Ook mijn e-reader is al tijden onaangeroerd. De oorzaak is steeds dezelfde: geen tijd, geen zin, andere prioriteiten. Nog even en dan start de vakantieperiode. Een tijd van rust en bezinning én bij uitstek dé tijd om lekker te lezen. Kun jij ook wel wat leesinspiratie gebruiken? Hieronder heb ik 10 mediawijze boekentips voor je verzameld, die de moeite waard zijn te lezen deze zomer… of daarna.

 

  1. Komt een vrouw bij bij de H@cker – Auteur: Maria Genova

Maria Genova liet haar eigen computer hacken, met onthutsend resultaat. Het blijkt dat het hackers weinig moeite kost om alles over je te weten te komen en je gegevens te misbruiken. Na het lezen van dit boek kijk je met heel andere ogen naar je computer, tablet of smartphone. Met de tips uit het boek kun je identiteitsfraude voorkomen.

  1. Een jaar offline – Auteur: Bram van Montfoort

Bram van Montfoort, student aan de School voor Journalistiek in Utrecht, merkte dat hij meer en meer online was. Om de haverklap checkte hij Facebook, Twitter en Gmail en ook nog even YouTube om te kijken hoe vaak zijn filmpjes waren bekeken. Hij kon zich geen leven zonder internet voorstellen. Van Montfoort ging een jaar offline en schreef – al in 2013 – een boek over zijn ervaringen. Nog steeds interessant om over zijn ervaringen te lezen!

  1. Samen de online wereld verkennen – Auteur: Niels Baas

Deze reisgids voor de online wereld beantwoordt de meest gestelde vragen van ouders en leerkrachten over mediaopvoeding. Het boek biedt praktische tips en handige oefeningen voor op school en thuis zodat leerkrachten, ouders en kinderen goed voorbereid, vol vertrouwen, en vooral samen de online wereld kunnen verkennen.

  1. In 80 dagen de virtuele wereld rond – Auteur: Martine F. Delfos

Martine Delfos staat stil bij de noodzaak voor de cultuuromslag in het onderwijs van kennisverwerving naar kennisverwerking.  Ze ontwikkelde een programma om jongeren virtueel bewust te maken. De resultaten van het vier jaar ontwikkelen van dit programma worden beschreven. Er namen meer dan duizend kinderen deel aan dit programma.

  1. Digitale dementie – hoe wij ons verstand kapot maken – Auteur: Manfred Spitzer

Controversieel boek waarin de Duitse geheugenonderzoeker Manfred Spitzer aan de hand van onderzoeken waarschuwt voor ‘digitale dementie’: hoe meer we gebruik maken van digitale media, hoe meer ons geheugen achteruitgaat. Bovendien veroorzaakt intensief gebruik van digitale media volgens hem spraak-­ en leerproblemen, aandachtsstoornissen, stress en depressie.

  1. Mediawijsheid in de klas – Auteur: Patrick Koning

Hoe maak je jongeren mediawijs? Dit boek bevat een complete methode mediawijsheid  voor het vo, met kant-en-klare opdrachten voor docenten. Ook biedt het handvatten voor docenten die mediawijsheid in hun vak- of beroepscontext willen integreren.

  1. Mediawijs online – jongeren en sociale media – Auteurs: Michel Walrave en Joris van Ouytsel

Mediawijs online’ gaat in op hoe je jongeren bewust kunt maken van hun digitale voetafdruk om hun online reputatie en privacy te beschermen. Het boek werd opgesteld in samenwerking met leraren en praktijkdeskundigen uit talrijke organisaties die dagelijks beroepsmatig geconfronteerd worden met e-safetyproblemen. Hierdoor komen bij ieder thema ook praktijkgerichte tips aan bod om kansen en problemen te herkennen, bespreekbaar te maken en jongeren bij te staan met advies.

  1. Verslaafd aan afleiding – handleiding voor een gelukkig digitaal leven – Auteurs: Alex Soojung en Kim Pang

Kunnen we digitaal verbonden zijn én echt blijven leven? Is het mogelijk dat onze intelligentie behouden blijft, en de duur van ons concentratievermogen? De auteurs leren je op een slimme manier om te gaan met alle digitale mogelijkheden, zodat je als gebruiker zelf de baas blijft. Het resultaat is dat sociale media en mobiele telefoons ervoor zorgen dat je focus hebt en creatief bent in plaats van verscheurd en afgeleid.

  1. Sexy selfies – Auteur: Maria Genova

In het boek vertellen tieners over de impact van van sexting op hun leven. Ook daders vertellen openhartig waarom ze naaktfoto’s doorsturen en soms zelfs verzamelen. Het boek bevat verder veel praktische tips. Kun je een sexy selfie maken zonder in de problemen te komen? Hoe kun je verhinderen dat je webcam wordt gehackt? En hoe pak je de pesters aan als je naaktfoto uitlekt?

  1. Ethiek van de digitale media – Auteur: Marcel Becker

Marcel Becker is docent aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Hij schrijft over de invloed van internet op het leven van de hedendaagse mens. Het roept daarbij vele ethische vragen op die nog onvoldoende doordacht zijn. Denk aan problemen rond privacy, intellectueel eigendom, vriendschap en fraude.

Heb je zelf nog aanvullende leestips? Deel ze in een reactie hieronder. Veel leesplezier!

Dit artikel verscheen eerder op www.mediawijzer.net


◀ Terug naar thema overzicht