Met deze 3 tips maken je leerlingen de tofste filmpjes

Leerlingen zelf instructievideo’s laten maken over een bepaald onderwerp is ontzettend leerzaam voor hen. Maar het kan ook veel werk zijn, en het resultaat is lang niet altijd goed. Maar dankzij een paar slimme apps en tips maken je leerlingen in no-time de tofste filmpjes!

Tip 1: Ga voor groen

De super eenvoudige app Green Screen van Do Ink kost dan wel € 2.99, maar levert je enorm veel plezier op. Net als in een echte opnamestudio kun je met deze app een groene achtergrond door een andere foto of video vervangen. Dus je staat in no-time op de maan, een middeleeuws kasteel of een moderne nieuwsstudio.

Met de Green Screen app vervang je eenvoudig een fel gekleurde achtergrond

Tip 2: Animaties

Het maken van animaties kan een tijdrovende klus zijn. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig handige apps om hierbij te helpen. Eigenlijk zijn er 3 opties om animaties te maken:

  1. Je gebruikt een animatie-app zoals ToonTastic, Yakit Kids of PowToon: hiermee kun je kant-en-klare onderdelen gebruiken die je makkelijk kunt animeren. Je hebt hierdoor alleen wat minder creatieve vrijheid.
  2. Neem het scherm van je iPad op: door te tekenen op je iPad en dit op te nemen met bijvoorbeeld EduCreations kun je zelf animaties maken. Door tegelijk een uitleg of instructie in te spreken maak je eenvoudig een mooie uitlegvideo over een bepaald onderwerp.
  3. Tijd over? Maak een stop-motion animatie: dit is een tijdrovende klus, maar niet ingewikkeld. Met bijvoorbeeld Stop Motion Studio maak je foto’s van een voorwerp wat je wilt animeren. De foto’s maak je idealiter vanaf een statief zodat alleen het voorwerp beweegt wat je wilt animeren. In de app plak je de foto’s achter elkaar en maak je er een filmpje van.

Lego is natuurlijk bij uitstek geschikt om stop motion video’s mee te maken.

Tip 3: Breng het samen

Door de resultaten vanuit de verschillende apps te monteren tot één filmpje krijg je eenvoudig een bijzondere video. Dit kan het beste in iMovie op de iPad, een gebruiksvriendelijke maar krachtige video editor. Je kunt er ook voor kiezen op de filmpjes die je hebt gemaakt op YouTube te zetten en ze daar vervolgens te monteren met de YouTube Video Editor.

Met de Editor van YouTube kun je direct je eigen YouTube video’s monteren

Heb je ook nog leuke tips voor apps om video’s door leerlingen te laten maken? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!


◀ Terug naar thema overzicht