Pesten is niet cool!

Van 18 tot 22 september is het de landelijke Week Tegen Pesten. Dit jaar staat het thema Online Pesten centraal. Een belangrijk onderwerp waar steeds meer jongeren mee worden geconfronteerd. Hoe kun je hier zelf binnen de school aandacht aan geven?

Jongeren maken geen onderscheid

De website van de Week Tegen Pesten biedt veel informatie over dit onderwerp: "Online pesten is voor leerlingen hetzelfde als pesten. Zij maken geen onderscheid tussen online en offline pesten. Net als bij ‘gewoon’ pesten gaat het bij online pesten om schelden, roddelen en buitensluiten. Het gebeurt ook op andere manieren zoals het hacken van accounts, nare berichten plaatsen uit naam van een ander of bijvoorbeeld het ongevraagd online verspreiden van bewerkte foto’s of filmpjes. Zowel op de basisschool als op de middelbare school krijgen leerlingen hiermee te maken." Om hier iets aan te kunnen doen worden diverse tools geboden die je met je team, ouders of met leerlingen kunt inzetten.

Bijvoorbeeld het organiseren van een teamsessie met collega's over het tegengaan van pestgedrag, of speel met je leerlingen de online game 'Wij zijn LIT': een interactief spel via WhatsApp georganiseerd door de KRO/NCRV. 

Hoe voelt het om gepest te worden?

Vanuit Lab to Learn komen we ook regelmatig in aanraking met dit onderwerp. Zowel vanuit een mediawijsheidsperspectief, maar ook het organiseren van beleid rondom bijvoorbeeld het gebruik van smartphones in de les. Om op een goede manier hierover het gesprek aan te kunnen gaan met schoolleiders, leraren en leerlingen hebben we een 360-graden video gemaakt. Door deze video te bekijken met een VR-bril zoals Google Cardboard of een Samsung Gear VR bril, ervaar je hoe het is om een leerling te zijn in een klas waarin iedereen tegen je is. 

Aan de slag!

Wil je meer weten over dit onderwerp, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld in het Onderwijslab een workshop hierover bij te wonen? Of wil je met collega's direct aan de slag en kun je hierbij wel wat ondersteuning gebruiken? Neem dan gerust contact via onderstaand formulier. 


◀ Terug naar thema overzicht