Vijf tips om aan de slag te gaan met Mobile Device Management

Vaste computers op scholen maken plaats voor mobiele devices zoals laptops en tablets. Een grote verandering als het gaat om systeembeheer. Leerlingen brengen hun eigen laptops mee, maar als school heb je geen idee hoe (en of!) deze beveiligd zijn. Mobile Device Management is het antwoord. Wat is het en nog belangrijker: hoe ga je ermee aan de slag?

Roland Leijten (informatiseringsarchitect), Pieter Klijs (manager sales en kwaliteit) en Richard Vermunt (systeemarchitect) bij IT-Workz geven de volgende vijf tips om aan de slag te gaan met Mobile Device Management.

1. Weet wat het is

Mobile Device Management (MDM) geeft de school meer controle over mobiele apparaten binnen het schoolnetwerk. De leerling meldt zich aan en komt in een beveiligde omgeving terecht: een centraal dashboard. De leraar kan apps aan- of uitzetten en meekijken op het device van de leerling. Ook kan hij bijvoorbeeld in zijn les een filmpje afspelen op alle devices in de klas. Alle apps en het besturingssysteem zijn altijd voorzien van de laatste update en ook draaien er virusscanners op het device. Raakt een apparaat verloren of is het kapot? Dan kan de systeembeheerder de inhoud op het apparaat zelf op afstand wissen. Deze inhoud blijft overigens wel behouden want alles wordt namelijk opgeslagen in de cloud.

2. Kies een systeem

Er zijn verschillende leveranciers met oplossingen voor MDM. Binnen het onderwijs is Microsoft Intune populair: een toegankelijk programma waarbij je de mogelijkheid hebt om in te stellen welke gebruikers toegang hebben tot welke data. Ook zit er een beveiligingssysteem in, waardoor het apparaat altijd geüpdatet blijft. Intune werkt op Windows-apparaten, maar kan ook gebruikt worden op Apple- en Android-apparaten. Het handige van het systeem is dat gebruikers overal toegang hebben tot hun account, zolang er maar een werkende internetverbinding is. Alle bestanden zijn gesynchroniseerd op OneDrive en je  e-mailaccount is overal toegankelijk.

3. Benut de voordelen van de cloud

Waar apparaten zijn, zijn technische problemen. Dat is moeilijk uit de weg te gaan, het blijven apparaten. Maar als er iets aan de hand is met het device, kan een systeem als Microsoft Intune makkelijk teruggezet worden naar fabrieksinstellingen. Als je daarna weer inlogt met je account, kun je direct bij al je bestanden en apps. Mocht er echt iets mis zijn met het device zelf, dan kan een leerling ook met een reservelaptop snel bij al zijn of haar bestanden, omdat alles via de cloud werkt.

4. Beheer de gebruikers

Mobile Device Management gaat vaak hand in hand met Identity en Access Management. Dit is een overkoepelende term voor onder meer het beheren van gebruikers binnen een organisatie. Als je bijvoorbeeld bepaalde apps en instellingen binnen een bepaalde doelgroep wilt pushen, kan dat alleen als er doelgroepen zijn binnen de school. Persoonsgegevens worden gekoppeld aan doelgroepen.

5. Bespaar kosten

Er is een groot aanbod aan verschillende cloudgebaseerde MDM-oplossingen voor het onderwijs. Dit is doorgaans een veel goedkopere oplossing dan de traditionele manier van het beheer van apparaten. Als school hoef je geen server meer te hosten; de dienst draait immers bij de leverancier. Doordat je zelf geen apparatuur meer hoeft in te richten scheelt dit ook een hoop tijd en dus kosten. Bij een clouddienst gaan alle gebruikers bovendien telkens mee naar de volgende update, waardoor je als school automatisch met de tijd en alle ontwikkelingen meegaat.

Geïnteresseerd in Mobile Device Management voor jouw instelling? Neem contact op met Michel van Pelt via m.vanpelt@it-workz.nl of telefonisch via 06-83 04 17 45.

 


◀ Terug naar thema overzicht

Stap 1

Vul het contactformulier in

Stap 2

Wij nemen binnen 24 uur contact me je op

Stap 3

We sturen de gewenste informatie toe, of plannen een afspraak in