Wat past bij jouw school: in huis of in de cloud?

Technologie is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Om leerlingen voor te bereiden op een toekomst in een steeds verder digitaliserende samenleving, is het niet gek dat hier in het onderwijs ook steeds meer aandacht voor is. Binnen jouw onderwijsinstelling is er vast en zeker ook nagedacht over de ambities en welke rol technologie daarin speelt. Maar weet je wel zeker dat de ICT-infrastructuur hier al optimaal voor is ingericht?

De basis op orde: dataopslag regelen
Voor veel scholen is de steeds groter wordende vraag naar ICT-toepassingen reden om eens goed te kijken naar het ICT-landschap en of dat nog wel voldoet. De toenemende digitalisering zorgt er immers ook voor dat de systemen steeds meer data gebruiken en verzamelen. Die data wil je natuurlijk op een veilige plek opslaan. Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden.

In huis opslaan of niet?
Omwille van het idee van veiligheid ligt in huis opslaan wellicht voor de hand, maar daar zitten ook nadelen aan. Je betaalt voor schijfruimte die je misschien niet (altijd) nodig hebt. Op piekmomenten, tijdens tentamenperiodes bijvoorbeeld, kan de vraag naar servercapaciteit heel anders zijn dan in vakanties of de weekenden. Een ander nadeel is dat je de juiste mensen moet hebben om het beheer en onderhoud op de servers te doen. Daarnaast zijn eigen servers op een gegeven moment verouderd en zul je opnieuw moeten investeren in nieuwe exemplaren.

Geen zin in dat gedoe? Dan is de cloud voor jou een goed alternatief. Daarbij heb je twee opties: de private en public cloud. Bij een private cloud gebruik je het serverpark van een leverancier om jouw data op te slaan. Je geeft het beheer daarmee uit handen en betaalt alleen voor dat wat je gebruikt. Nadeel is wel dat als je over wilt naar een andere leverancier, je de data en systemen dan ook allemaal weer moet (laten) overzetten. Klinkt dat nog steeds als veel gedoe? Dan is de public cloud voor jou dé oplossing. Je gebruikt dan de servers van een cloudaanbieder, zoals Amazon Web Services, Google Cloud Platform of Microsoft Azure. Het beheer kun je vervolgens zelf doen of uitbesteden aan een IT-leverancier. Wil je ooit een overstap maken, dan is het een kwestie van de inloggegevens aan de nieuwe leverancier geven. Je data en systemen hoef je dan niet te migreren met alle bijbehorende kosten. Ook blijft de inrichting precies zoals je gewend bent. Ideaal toch?

Welk platform kies je?
Zie jij een overstap naar de cloud wel zitten? Dan volgt onvermijdelijk de vraag: welke kies je? Onder meer vanwege de verregaande integratie met Office365 en andere Microsoft services zoals Intune en Azure Active Directory, maken veel scholen de keuze voor Microsoft Azure. En met de uitgebreide veiligheidssystemen waarmee Azure is uitgerust, hoef je ook niet bang te zijn dat er iets met je data gebeurt. Zo biedt Azure het beste van twee werelden: een flexibele en toch veilige omgeving waarmee je de digitale basis legt voor de ambities van jouw onderwijsinstelling.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Microsoft Azure voor jouw onderwijsinstelling? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ben je benieuwd waarom scholen nu voor Azure kiezen en wat er allemaal bij een migratie komt kijken? Drie scholen vertellen jou hun verhaal in onze Azure whitepaper: Waarom kiezen scholen voor Azure?

Klik op de onderstaande button hun verhaal te lezen

Download onze Azure Whitepaper


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier