Hoe maak je je les als docent leuker en interactiever? - Tips & tricks voor een digitale les in Teams (met video!)

Het lesgeven met behulp van Office 365 en applicatie Teams is voor veel scholen inmiddels bekend terrein. Tegelijkertijd ontvangen we dagelijks veel hulpvragen vanuit het onderwijs. Docenten en medewerkers willen meer weten over de functionaliteiten van de applicatie, toekomstige uitbreidingen en bovenal: hoe ze zorgen voor meer interactie en beter samenwerken. Om onderwijsprofessionals op weg te helpen delen we in deze blog een aantal nieuwe tips voor een digitale les met Microsoft Teams, met video-ondersteuning!

Zorg dat jouw (digitale) lessen dit schooljaar nog beter verlopen! Van presenteren met een digibord tot het gebruik van een tekentablet in de les; samen zorgen we ervoor dat jij het maximale haalt uit digitaal onderwijs. Met deze zes tips & tricks voor Teams die erg efficiënt kunnen zijn voor lesgeven op afstand in coronatijd.

Met ondersteuning uit de Summer School-reeks inclusief video instructie door onze onderwijsconsultant Petra van der Spek wordt ieder weetje visueel uitgelegd. Zo kun je direct aan de slag!

 

1. Presenteren met jezelf in beeld voor het gedeelde digibord

Met de nieuwe optie om voor het digibord te presenteren in Teams, maak je de les interactiever en leuker. Dit ''online schoolbord'' kan ook worden opgeslagen en gedeeld na de les; heel handig dus om aantekeningen terug te kijken! Maak je presentatie visueel aantrekkelijk met gebruik van het digibord (ook voor leerlingen wanneer ze voor de klas moeten staan). Bekijk de uitgebreide instructie van Petra in onderstaande video:

 

2. Tekentablet voor schetsen en visuele hulp

De nieuwe Wacom tekentablet is ideaal voor het digitaal uitwerken van formules, berekeningen of grafieken e.d. Dit biedt docenten de flexibiliteit om samen met hun leerlingen stap voor stap mee te lopen in bepaalde uitwerkingen. In plaats van een complexe PDF of Powerpoint kun je zaken direct uitleggen door te tekenen. Ben je tevreden dan kun je jouw schets direct opslaan in diverse bestandsformaten. Zo kunnen leerlingen deze later nogmaals raadplegen (net als bij het digibord het geval is). In deze video leer je hoe je een tekentablet inzet in jouw lessen!

 

3. Breakout Rooms: de beste keuze voor samenwerken

Breakout Rooms is dé langverwachte functie binnen Microsoft Teams in de afgelopen maanden. En nu is het moment dan eindelijk daar dat deze functionaliteit wordt uitgerold. Met Breakout Rooms kun je als docent je klas digitaal verdelen in kleinere groepen. Moeten jouw leerlingen debatten voorbereiden, samenwerken of brainstormen? Breakout Rooms biedt de mogelijkheid om dat in een paar klikken te realiseren. Als docent kun je ook digitaal 'springen' naar de verschillende rooms om zo bijvoorbeeld vragen te beantwoorden en overzicht te houden. En superhandig: de rooms kunnen met één klik worden gesloten zodat leerlingen automatisch teruggebracht worden naar het hoofdscherm en de les weer samen komt. In dit filmpje legt Petra uit hoe de Breakout Rooms werken binnen Teams:

 

4. Activeer jouw leerlingen met ‘’Flipping the Classroom’’

Door middel van Flipping the Classroom zorg je ervoor dat je les interactief blijft, ook op afstand! Je bent als docent niet langer alleen aan het uitleggen of documenten aan het delen, maar je zorgt er juist voor dat leerlingen zelfstandig aan de slag gaan. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een instructievideo of Powerpoint die je van tevoren klaarmaakt. Wanneer je zover bent 'flip' je als het ware het klaslokaal: jouw voorbereide instructievideo’s nemen live de les over. Leerlingen kunnen vervolgens in hun eigen tempo verder leren. In deze video ontdek je hoe dit precies werkt:

 

5. Oefenstof makkelijker verwerken!

In deze één-na-laatste tip uit de IT- Workz Summer School reeks leer je hoe leerlingen digitale lesstof nog beter kunnen verwerken. Dit laat Petra zien aan de hand van een verzameling praktische tips en tricks voor Microsoft Teams. Denk aan het inzetten van o.a. Forms, Pollybot en interactieve werkopdrachten om jouw kennis te borgen bij leerlingen. In de video komen ook nieuwe functionaliteiten binnen Teams aan bod (we noemen bijvoorbeeld een eigen achtergrond toevoegen aan een video-vergadering). Bekijk de video hier:

 

6. Handige tips voor online lesgeven in Teams

In deze laatste cursus van de IT-Workz Summer School deelt Petra praktische tips & tricks voor Microsoft Teams. Ook nieuwe functionaliteiten, waaronder het toevoegen van een eigen achtergrond aan een video-vergadering, komen aan bod. Daarmee sluiten we ook de Summer School reeks af. 


Wil je de volledige Summer School reeks terugkijken? Kijk dan op het Youtube-kanaal van IT-Workz. 


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier