AI?... wat is dat?

AI oftewel Artificiële intelligentie of Kunstmatige intelligentie is dé trend die genoemd is in de Technologiekompas van Kennisnet. Maar weten docenten bij jou op school al wat AI inhoudt en wat voor gevolgen het heeft voor het onderwijs? In deze blog geef ik uitleg over AI en hoe docenten hier gratis meer over kunnen leren.

AI is een concept waarbij machines denkkracht gebruiken die ons mensen kan ondersteunen. De denkkracht die wordt ingezet is vergelijkbaar met die van mensen, zoals plannen, redeneren, begrijpen en leren. De kracht ervan is alleen sterker, aangezien computers kunnen analyseren en rekenen met big data. Enkele voorbeelden van de mogelijkheden van AI op dit moment zijn als volgt:

  • Spotify raadt bepaalde muziek aan: op basis van muziek die je luistert via Spotify worden er steeds voorstellen gedaan voor nieuwe muziek. Deze muziek is passend bij wat je al eerder hebt gehoord, maar nog niet eerder zelf hebt uitgekozen om te luisteren.
  • Google Duplex als telefoonassistent: in de video die via de link is te openen is te horen dat Google Duplex belt naar een kapsalon om een afspraak te maken, waarbij gebruik gemaakt wordt van voorgeprogrammeerde reacties en vragen.

Beide voorbeelden zijn vormen van ‘narrow AI’, wat inhoudt dat ze voor een kleine taak alle mogelijkheden vooraf al hebben geprogrammeerd. Zoals het maken van een afspraak bij de kapper op basis van de agenda in bijvoorbeeld Gmail.

Wanneer zaken te complex worden, kun je niet meer vooraf alles programmeren. Deze vormen van AI noem je ‘general AI’. In dat geval moet de AI-toepassing leren door de ervaringen die het opdoet. Een voorbeeld daarvan is op dit moment de zelfrijdende auto’s. Deze auto’s leren door de handelingen die mensen uitvoeren in de auto. Benieuwd naar de mogelijkheden van de zelfrijdende auto’s op dit moment? Bekijk dan deze video over de Tesla-auto’s.

Waarom AI voor het onderwijs?

De komende jaren zal AI zich sterk gaan ontwikkelen. Er wordt zelfs voorspeld dat dit voor een grote verandering gaat zorgen, nog groter dan internet. Dit betekent dan ook dat het onderwijs er veel mee te maken gaat krijgen. Enerzijds bereiden docenten straks leerlingen voor op een maatschappij waarin AI wordt gebruikt. Anderzijds wordt AI ingezet om het onderwijs te ondersteunen om bijvoorbeeld leerroutes te bepalen en aan te passen op de leerlingen. De verantwoording op basis van data en analyses wordt hiermee belangrijker. De taken en activiteiten die de docenten en directeur uitvoeren zullen veranderen. Maar hoe ziet het onderwijs er straks concreet uit? In het Technologiekompas van Kennisnet wordt geadviseerd om als team met elkaar het gesprek aan te gaan over de volgende onderwerpen:

  • Wat betekent AI voor de leerling die in de toekomst aan het werk gaat?
  • Hoe zorg je voor de juiste en onbevooroordeelde pedagogische beslissingen over leerlingen?
  • Wat betekent de komst van AI voor het leraarschap?
  • Wat betekent een toekomst met AI voor de schoolleiding?
  • Hoe zorg je ervoor dat AI het onderwijs verrijkt en niet verschraalt?

Door juist aan deze vragen aandacht te geven, pel je met je team af hoe jullie tegen de komst van AI-toepassingen in het onderwijs aankijken. Om goed van start te gaan is het uiteraard belangrijk dat iedereen in het team al enige kennis heeft over wat AI inhoudt.

Gratis meer leren over AI!

Er zijn nu al veel ontwikkelingen gaande op het gebied van AI, die zoals eerder genoemd ook de komende jaren impact gaan hebben op het onderwijs. Om deze reden raden we iedereen aan om zich te verdiepen in wat AI inhoudt, welke mogelijkheden er op dit moment zijn én na te denken over hoe dit je straks kan gaan helpen in het onderwijs. Ben jij benieuwd? Volg dan gratis een cursus over AI die door stichting AI for GOOD, het kenniscentrum ICAI en het bedrijf Elephant Road is ontwikkeld.

Wil je daarnaast met je team aan de slag om te kijken hoe de toekomst van het onderwijs eruit ziet en kun je hier ondersteuning in gebruiken? Neem dan gerust contact op en we bespreken graag de mogelijkheden met je die we vanuit IT-Workz kunnen bieden.

 


◀ Terug naar thema overzicht