Uitstekend samenwerken met Microsoft Teams

Zoals je in de kop al kunt lezen, is mijn mening over Microsoft Teams kraakhelder: een ideale tool om binnen de school mee samen te werken. Gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en in de cloud: met Teams kun je als school vooruit. Mits je het professioneel aanpakt.

De meeste mensen kennen SharePoint: het platform dat beoogt de onderlinge samenwerking te bevorderen. SharePoint werkt als een trein, maar is toch niet voor iedereen zo intuïtief als werd gedacht. Met Teams is er als het ware een laag over SharePoint heen gebouwd, waardoor het raamwerk van SharePoint net wat gemakkelijker valt te gebruiken.

Nog beter in contact
Je navigeert er net wat soepeler doorheen en vindt dus sneller wat je zoekt. Daarnaast kun je via de chatfunctionaliteit en tal van andere functies nog beter in contact blijven met de mensen met wie je samenwerkt. Niet onbelangrijk wanneer je het hebt over samenwerkingstools voor scholen!

Mooie woorden, maar wat betekent het gebruik van Teams in de praktijk? Dat is eenvoudig uitgelegd. Binnen Teams maak je verschillende kanalen aan. Deze kanalen zijn de verschillende onderwerpen waarmee je met je collega’s of met de leerlingen aan de slag gaat. Dit kan zijn voor een klas, voor een kleinere projectgroep voor aardrijkskunde, maar ook voor de hele sectie wiskunde.

Naast functionaliteiten zoals OneNote en een chatfunctie kunnen scholen er ook voor kiezen om externe applicaties, zoals bijvoorbeeld Pollybot, binnen een Teams-kanaal beschikbaar te stellen. Top! Hoe meer keuze tussen werk- en leerapplicaties je hebt, des te beter faciliteert Teams de samenwerking tussen leerlingen onderling en met docenten. Teams profiteert ook van andere onderwijstechnische ontwikkelingen binnen Microsoft. Zo heb je binnen Teams al de beschikking over diverse learning tools en is de Skype-functionaliteit volledig geïntegreerd.

Grip houden
Bij IT-Workz weten we dat het onderwijs een aparte tak van sport is. Binnen een bedrijf zou je iedereen vrije rechten kunnen verlenen, omdat iedereen in principe hetzelfde belang heeft. Binnen een school werkt dat net wat anders. Terwijl leraren het onderwijs zo goed mogelijk willen stroomlijnen, proberen sommige leerlingen daar op de één of andere manier toch doorheen te schieten.

Grip houden op de leeromgeving binnen Office 365 is dus een grote en mooie uitdaging, voor ons én voor de school. Enerzijds om ervoor te zorgen dat leerlingen en leraren veilig aan de slag kunnen in een eigen omgeving, anderzijds om te garanderen dat zij tegelijkertijd ook moeiteloos kunnen samenwerken.

‘Adoptie’ is hierbij het toverwoord: de gehele organisatie moet meebewegen met het werken in Teams. Het is niet voor niets een samenwerkingstool! We zien vaak dat het een chaos wordt als we de functionaliteit bij medewerkers en leerlingen neerleggen en het ‘maar laten gebeuren’. Dan ontstaan veel dubbele groepen, openbaar ingestelde rechtengroepen en mensen die langs elkaar heen werken.

Als je een dwarsdoorsnede van de school betrekt bij de gesprekken om Teams in te richten en daar je structuur op afstemt, creëer je draagvlak binnen de school. Zo kun je medewerkers ontzorgen door alvast een werkomgeving voor ze klaar te zetten. Ze hebben dan ook de flexibiliteit om zelf een nieuwe veilige omgeving op maat in te richten, die recht doet aan de beleidsstandpunten van de school. Hoe laagdrempeliger, hoe beter natuurlijk: hierover denken wij graag met de scholen mee.

Geïnteresseerd in Microsoft Teams voor jouw school? Neem contact met ons op voor meer informatie.

https://www.it-workz.nl/oplossingen/technische-oplossingen/microsoft-teams-onderwijs/


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier