FAQ: Help, ik geef een online les!

Digitaal lesgeven en samenwerken

Onze onderwijsconsultants krijgen via vragen@it-workz.nl verschillende vragen binnen over online les geven. Wij hebben deze vragen én antwoorden verzameld in een FAQ. 

Inclusief praktische instructievideo's


Bij de antwoorden hebben we duidelijke instructievideo's ontwikkeld zodat je meteen aan de slag kunt.

FAQ

Door een slimme link voor een online les te maken, zorg je ervoor dat alleen de docent de rechten heeft om te ‘presenteren’ en dat de leerlingen geen rechten hebben om zelf acties uit te voeren. Bij het inplannen van een vergadering (online les) in Outlook klik je op de knop ‘Teams-vergadering’. De link voor de Teams-vergadering verschijnt in de afspraak. Rechtsonder deze link staat de link ‘Opties voor vergadering’. Kies bij de vraag ‘Wie kan presenteren?’ de optie ‘Alleen ik’ en vervolgens op de knop ‘Opslaan’. De link voor de Teams-vergadering (online les) kun je nu delen met de leerlingen.

 

Bekijk deze instructievideo voor meer uitleg.

Als je de online les via MS Teams geeft, kun je gebruik maken van MS Whiteboard. Dit is een digitale flipover waarop je kan schrijven en tekenen om iets uit te leggen. Druk daarvoor tijdens de online les op de knop ‘Scherm delen’ op de taakbalk en kies voor het scherm ‘Microsoft Whiteboard’.

 

Bekijk deze instructievideo voor meer uitleg.

Door een slimme link voor een online les te maken, zorg je ervoor dat alleen de docent de rechten heeft om te ‘presenteren’ en dat de leerlingen geen rechten hebben om op de gepresenteerde PowerPoint te klikken.
Bij het inplannen van een vergadering (online les) in Outlook klik je op de knop ‘Teams-vergadering’. De link voor de Teams-vergadering verschijnt in de afspraak. Rechtsonder deze link staat de link ‘Opties voor vergadering’. Kies bij de vraag ‘Wie kan presenteren?’ de optie ‘Alleen ik’ en vervolgens op de knop ‘Opslaan’. De link voor de Teams-vergadering (online les) kun je nu delen met de leerlingen.

 

Bekijk deze instructievideo voor meer uitleg.

Je kunt in MS Teams een link maken en deze delen met leerlingen via mail of de elektronische leeromgeving. Zij kunnen dan gewoon deelnemen aan de online les via een Teams-vergadering.
Bij het inplannen van een vergadering (online les) in Outlook klik je op de knop ‘Teams-vergadering’. De link voor de Teams-vergadering verschijnt in de afspraak. Rechtsonder deze link staat de link ‘Opties voor vergadering’. Kies bij de vraag ‘Wie kan presenteren?’ de optie ‘Alleen ik’ en vervolgens op de knop ‘Opslaan’. De link voor de Teams-vergadering (online les) kun je nu delen met de leerlingen zonder dat zij nog gebruik maken van MS Teams.

 

Bekijk pagina 3 van het stappenplan of bekijk deze instructievideo voor meer uitleg.

Tijdens de online les in MS Teams klik je op de knop ‘Delen’ van de taakbalk. Kies bij het onderdeel ‘Venster’ het venster waarin OneNote Class Notebook weergegeven wordt. OneNote Class Notebook wordt nu rood omkaderd zodat je kunt zien dat dit gedeeld wordt binnen de online les. Met de knop ‘Delen stoppen’ op de taakbalk keer je weer terug naar het basisscherm van de Teams-vergadering en is het delen van het scherm gestopt.  
 
Bekijk deze instructievideo 
voor meer uitleg.

Als je mondelinge examens voor bijvoorbeeld een vreemde taal op afstand wil afnemen kan je daar Teams prima voor gebruiken. Van een school kregen we de vraag hoe ze een conversatie tussen twee leerlingen op uitspraak konden beoordelen via teams. Daarbij was het belangrijk dat het document met de tekst die voorgelezen moest worden vooraf niet beschikbaar was.  
Je kan hiervoor in de chat van Teams een groepsgesprek tussen twee leerlingen opzetten en op het moment van het mondeling een videogesprek starten. De tekst die gedeeld moet worden kan je dan beschikbaar maken door je bureaublad te delen waar deze tekst op open staat. Zo weet je zeker dat de tekst vooraf en na het gesprek niet meer voor de leerlingen beschikbaar is om met anderen te delen.  

 

Bekijk deze instructievideo voor meer uitleg. 
 

Start de Teams-vergadering (de online les) met de knop ‘Nu deelnemen’. Klik vervolgens op de knop ‘Delen’ van de taakbalk. Je hebt nu verschillende keuzes. Met de keuze bureaublad deel je jouw volledige bureaublad van de computer. Wees je daarbij bewust dat namen van bestanden die daar staat zichtbaar zijn voor deelnemers aan de online les, als ook de meldingen van binnenkomende mail of MS Teams. Je kunt ook een venster delen dat open staat op je computer of een PowerPoint die je recent hebt geopend. Als het bestand dat je wilt delen niet in de lijst staat, kun je hiernaar op zoek met de link browsen. Als je net als op het schoolbord iets wilt opschrijven of een tekening wilt maken, kies dan voor MS Whiteboard. Over MS Whiteboard hebben we een aparte instructievideo gemaakt. 
 
Bekijk deze instructievideo voor meer uitleg. 

Tijdens de online les in MS Teams kun je veel regelen met de taakbalk. In het eerste vak staat weergegeven hoelang de online les al bezig is. De eerste deelnemer start de tijd van de online les. In het tweede vak staan verschillende knoppen. Met de eerste knop ‘Camera inschakelen’ kun je de camera van jouw computer aanzetten. Deze knop verandert dan in ‘Camera uitschakelen’. Het geluid zet je aan of uit met de tweede knop ‘Geluid inschakelen’ of ‘Geluid uitschakelen’. Als je tijdens de online les je scherm wilt delen met leerlingen, dan gebruik je de knop ‘Delen’. Over deze functie is een aparte instructievideo gemaakt. Met de vijfde knop ‘Gesprek weergeven’ open je een chatvenster. In dit venster kun je zonder te spreken met elkaar communiceren tijdens de les. De leerlingen kunnen zo vragen stellen zonder door de online les te praten. Maar in de chat kun je ook bijvoorbeeld een link naar een website delen. De deelnemers van de online les toon je met de zesde knop ‘Deelnemers weergeven’. Bij het onderdeel ‘Momenteel in deze vergadering’ zie je de deelnemers van de online les staan. Met de link ‘Allen dempen’ kun je in één keer het geluid van alle deelnemers uitzetten, dus niet van de presenterende docent. Met de vierde knop ‘Meer acties’ van de taakbalk kun je OneNote openen met de optie ‘Notulen weergeven’, een ‘Volledig scherm openen’, de online les opnemen met de optie ‘Opname starten’ zodat deze later door de leerlingen is terug te kijken en een ‘Inkomende video uitschakelen’.  
 
Bekijk deze instructievideo voor meer uitleg. 

In het klaslokaal is het registreren van de aanwezigheid van leerlingen een eenvoudige opgave. Momenteel is dat echter een stuk lastiger. Hoe zie je wie er bij jouw Online les zijn geweest? Op dit moment is het nog niet mogelijk om achteraf te zien wie er heeft deelgenomen aan een les in Teams. Wel heeft onze partner Microsoft aangegeven met deze functionaliteit bezig te zijn. 

Op de korte termijn is er gelukkig ook een oplossing. Tijdens een online les kan je namelijk met 1 druk op de knop zien welke leerlingen aanwezig zijn. Daarvoor klik je op het volgende icoontje: 

 

Je krijgt dan een totaaloverzicht met daarin alle aanwezig in de les. Ideaal voor jou als docent om te zien wie er allemaal wel (en niet) zijn! 

 

Een alternatieve optie is het registreren van de aanwezig via een PowerApp.De onderwijsconsultants van IT-Workz zijn bezig met het ontwikkelen van een tool waarmee je de aanwezigheid kan registreren door leerlingen een QR-code te laten scannen. Zo weet je als docent meteen wie er aanwezig is geweest. Voordeel is dat je snel met de les kunt beginnen en leerlingen worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid voor het deelnemen aan de les. Neem contact met ons op wanneer je meer wilt weten over deze functionaliteit. 

Door verminderde performance op het platform Teams werkt dit momenteel helaas niet altijd even goed. Maar er zijn mogelijkheden voor een oplossing:

Oplossing 1: de zoekopdracht werkt soms beter met het volledige e-mailadres. Bij de tweede poging is de kans op succes groter.

Oplossing 2: de zoekopdracht werkt vaak beter via https://teams.microsoft.com. Hiervoor geldt ook dat de tweede poging vaak beter werkt.

Oplossing 3: Via de Admin-portal van Teams werkt het toevoegen van leerlingen altijd.

Per Team moet worden ingesteld of het verwijderen van een reeds verzonden bericht wel of niet mogelijk is. 

In de Admin-portal van het Team kan dit ingesteld worden bij “Teams Beheren – Bewerken”.

Dit is zeker mogelijk. Met een PowerShell-script kunnen de experts van IT-Workz het aanmaken van Teams voor iedereen uitzetten.

Vervolgens wordt er een groep aangemaakt in de Azure AD. Gebruikers (of groepen gebruikers) in deze groep kunnen wel Teams aanmaken.

Dit hoeft geen probleem te zijn. Wel dien je ervoor te zorgen dat gebruikers toegang hebben tot Microsoft Teams en dat de huidige licentie dit toe laat. Op deze pagina van onze partner SLBdiensten lees je daar meer over. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op en wij helpen je verder. 

Naast alle gebruikers met goede intenties zullen er altijd een aantal leerlingen/studenten zijn die bepaalde verantwoordelijkheid niet aan kunnen en misbruik gaan maken van de geboden middelen. Dan is het goed om te weten dat het binnen Microsoft Teams mogelijk is om de chat functionaliteit uit te zetten voor een bepaalde groep. Hiervoor maak je een beleidsregel voor berichten aan, waarin staat dat er geen gebruik gemaakt mag worden van de chat. Deze beleidsregels moet vervolgens worden toegepast op de groep met alle leerlingen/studenten. 

 

Standaard is het mogelijk om externe opslaglocaties toe te voegen, zoals Dropbox, Google Drive etc. Vanwege de AVG-privacy wetgeving is dit niet altijd wenselijk. Als beheerder kun je deze mogelijkheid van het toevoegen van externe opslaglocaties voor gebruikers beperken. Dit kan gedaan worden in het Teams beheercentrum via Instellingen voor de hele Tenant en dan Teams instellingen. Hier pas je de instellingen voor het bestanden aan. Dit ziet er als volgt uit: 

 

Het is mogelijk om het aantal 'connectoren' wat gebruikers kunnen toevoegen aan een team te beperken. Omdat het hier om derde partijen gaat weet je namelijk vaak niet wat er met opgeslagen gegevens gebeurt. Om dit te beperken moet je het applicatiebeleid voor gebruikers aanpassen. In de instellingen kun je vervolgens onderscheid maken tussen Microsoft applicaties, applicaties van derden en Tenant applicaties. Hieronder zie je deze instellingen: 

 

Veel scholen maken gebruik van ‘Forms’ voor digitale toetsing. De mogelijkheden voor het zelf aanmaken van toetsen en bijvoorbeeld plagiaatcontrole zijn hierin beperkt. Middels een nieuwe applicatie als Dugga is het mogelijk om veilig en gebruiksvriendelijk toetsen en examens af te nemen. Op de pagina Les op Afstand publiceren we over deze en alternatieve applicaties voor digitaal toetsen binnenkort meer informatie.

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen binnen Teams. Een aantal zijn inmiddels doorgevoerd en anderen komen binnenkort beschikbaar in een nieuwe release. Een overzicht:

 

• Kies zelf je achtergrond. Wil je voor de afwisseling een andere achtergrond instellen? Dat kan vanaf nu in de taakbalk tijdens een Teams-meeting.

 

• Vernieuwde video-layout. Hiermee kun je met een groter aantal personen een Teams vergadering beleggen. Verwachting is dat deze functionaliteit begin mei ook beschikbaar is in Nederland:

 

• ‘Raise your hand’ functie. Hiermee kunnen medewerkers (of leerlingen) een visueel signaal sturen wanneer zij iets te zeggen hebben zonder daarbij de spreker af te leiden.

 

• Actieve ruisonderdrukking. Deze functie minimaliseert achtergrondgeluiden tijdens de vergadering zodat andere deelnemers minder overlast ervaren.

 

• Pop-up chats. Binnenkort kunnen chats in afzonderlijke pop-up vensters verschijnen zodat gebruikers gemakkelijker tussen meerdere gesprekken kunnen wisselen.

 

• Vergadering beëindigen voor iedereen. Organisatoren van vergaderingen hebben nu de mogelijkheid om vergaderingen te beëindigen voor alle deelnemers. Ideaal voor docenten om ervoor te zorgen dat leerlingen niet in de virtuele klas blijven hangen nadat de docent is vertrokken.

 

• Favoriete apps vastmaken. Favoriete applicaties kunnen worden toegevoegd en vastgezet aan de linkerkant van Teams. Zo kun je Teams aanpassen aan jouw manier van werken.

 

Bekijk de whitepaper Les op Afstand voor een impressie van deze nieuwe functionaliteiten. 

De veiligheid van online video-tools is een veelbesproken onderwerp. Zo melden diverse scholen veiligheidsrisico’s die zij ervaren bij het gebruik van de applicatie Zoom. Met Microsoft Teams bieden wij het onderwijs een volwaardig en veilige oplossing voor online lesgeven. Zo beschikt de school met Teams over een eigen afgesloten omgeving. Daarnaast zijn vergaderingen beschermd met zogeheten end-to-end encryptie waardoor derden niet kunnen meekijken zonder toestemming.

Staat je vraag er niet bij?

Meer informatie over digitaal onderwijs vind je op onze speciale Les op afstand pagina. Samen met onze onderwijsconsultants zorgen we ervoor dat digitaal lesgeven goed en veilig wordt ingericht voor jouw school.

 

Wil je de vragen en antwoorden uit deze FAQ rustig nalezen of delen met collega's? Download dan hier de interactieve whitepaper. 

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier